Start
 
 
Logowanie
Przypomnij hasło
Załóż konto
Start e - WB Konkurs foto Archiwum Sklep Tapety Kontakt
TAPETY WB
Start
PATRONATY MEDIOWE WB:
SPRZĘT:
MEDYCYNA NURKOWA:
MIEJSCA NURKOWE:
REKLAMA
POLECANE STRONY
CENTRA NURKOWE POLSKA
POLSKIE CENTRA NURKOWE ŚWIAT
 
Wyszukiwarka    
W Québecu rozpłynął się ser

Kanadyjska serowarnia Bovin znalazła cudowny sposób, by podnieść walory smakowe produkowanego przez siebie sera. Przysmak „dojrzewał” pod wodą. Rok temu 800kg sera zatopiono w zatoce Saguenay, na północ od miasta Québec.

Długi pobyt na 50 metrach miał zapewnić serowi unikalny smak. Problem jednak w tym, że firma nie może teraz odnaleźć wyjątkowego sera. Wynajęto nawet ekipę nurków, ze specjalnym sprzętem echolokacyjnym, ale na próżno. Ser wart 50 tys. dolarów po prostu zniknął. „To bardzo dziwne, ale nie ma go tam, gdzie został zatopiony” –  mówi Pierre Dufour, który brał udział w przetrząsaniu dna zatoki w poszukiwaniu zguby. Kanadyjski Instytut Żywienia i Żywności podniósł alarm, że serowarnia złamała normy sanitarne, ponieważ ser nie został poddany analizom na poszczególnych etapach dojrzewania. Tak czy inaczej, to już nie ma znaczenia, gdyż rarytas zniknął w morskich głębinach, a firma zaprzestała poszukiwań.

Numer 5/2012
W nowym numerze:

Barren Island - nurkowanie pod wulkanem
Serwis informacyjny
Konkurs fotograficzny
Zupa rybna w Omanie
LofotenFREEdiving
Wywiad z Mateuszem Maliną
IV Konferencja Nurkowa Zakrzówek 2012
Wywiad z Pascalem Bernabe
Po co nurkować?
Oceanografia dla każdego!
Zatopione skarby Morza Egejskiego
25 gadżetów dla nurka
Archeologiczne badania w Zatoce Gdańskiej
No Gravity Wreck Expedition Ustka 2012
Nurkowanie na Sri Lance – wrak HMS Hermes

 
   
dodaj do ulubionych | ustaw jako startową WielkiBlekit.pl © 2004-2011
nurkowanie z pasją
Polecamy: fotografia podwodna, Amtex druk wielkoformatowy. Rojswiatel kinkiety, lampy, żyrandole. Bungalowy domki rewal
Projekt & cms: www.zstudio.pl